26/09/2022

Sve vijesti na jednom mjestu

PAŽNJA! Odmah provjerite da li imate ovu novčanicu od 10 dinara: Možete je zamijeniti za 8.000 eura!

2 min read
PAŽNJA! Odmah provjerite da li imate ovu novčanicu od 10 dinara: Možete je zamijeniti za 8.000 eura!

eliki dio tih novčanica povučene su iz upotrebe, a dio njih je izgubljen pa su upravo iz tog razloga “pravo malo bogatstvo”

Kako tvrde kolekcionari za nju u Srbiji danas možete da dobijete od 3.000 do 8.000 evra. Ova novčanica je vrijedna zbog toga što je rijetka. Veliki dio tih novčanica povučene su iz upotrebe, a deo njih je izgubljen pa su upravo iz tog razloga “pravo malo bogatstvo”.

The Benefits Of Green Tea

Hartija ove novčanice je bijela, sa vodotiskom oznake vrijednosti (DESET DINARA – ćirilicom). U literaturi se navodi da je hartija prevučena žutom mrežicom, a tehnolozi objašnjavaju da je u pitanju impregnacija hartije.

Graver za novčanicu od 10 dinara iz 1876. godine bio je L. Dumont iz Pariza, a nije poznato ko je izvršio prepravke klišea za ovu novčanicu iz 1885. godine. Veličina novčanice je 131 x 96 mm. Na licu banknote su crteži i tekstovi. Glavni tekst se nalazi na sredini lica.

Crteži su: u sredini gornjeg dijela je crtež poprsja kralja Milana Obrenovića (knjaz srpski 1868-1882., kralj Srbije 1882-1889); u sredini donjeg dijela je grb Kraljevine Srbije; sa leve strane je crtež žene u narodnoj nošnji, sa snopom žita i srpom; sa desne strane je crtež srpskog vojnika onog vremena sa puškom.

Ispod ženske figure je ovalni okvir, u kome je tekst “Zakon od 23. Septembra 1885.” (što će reći Zakon o izmkeni i dopuni Zakona o Narodnoj banci od 6. januara 1883. godine), a ispod crteža vojnika je takođe ovalni okvir u kome je tekst “§ 145 kr. zak. falsifikovanje banknota kazni se robijom”. Ispod grba je uokvirena cifra “10”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.