26/09/2022

Sve vijesti na jednom mjestu

Pjevala je Titu imala mnogo para i živjela raskošno, a onda je umrla u bijedi! (FOTO)

3 min read
Pjevala je Titu imala mnogo para i živjela raskošno, a onda je umrla u bijedi! (FOTO)

Latifa Kujović Nafija bila je legenda crnogorske muzike poznata po raskošnom glasu.

Da slava prođe i da život zna da se poigra sa sudbinom pokazalo s na njenom primjeru. Pjevala je Titu prijatelj joj bio Blažo Jovanović i zarađivala je velike pare i nije ih čuvala da bi na kraju dovela sebe do toga da prodaje na ulici iznošenu garderobu.

Zvali su je Kraljica i poznata je crnogorska pjevačica rođena u Beranama imala je sudbinu kao iz neke knjige. Nažalost, u poznijim godinama ta sudbina se grubo poigrala sa njom potom je umrla u siromaštvu ali za njom je ostala muzička zaostavština za buduće generacije pjevača narodna pjesma ali i sve ostalih..

Decenijama je Latifa bila osuđena na život u neimaštini u jednoj od memljivih soba prognaničnog naselja Rudeš, među osobama otjeranih sa svog ognjišta, a umrla je boreći se do posljednjeg časa za koru hljeba, prodajući na ulici staru iznošenu garderobu.

Bilo joj je teško i srce joj se cjepalo jer od muzike koju je voljela više od života i nije mogla živjeti pristoojnim životom.

“Da nisam bila pametna i nastupala preko beogradske ‘Estrade’, danas ne bih imala ni za hleb i vodu”, pričala je popularna Nafija, šćućurena od hladnoće jer zime umiju potrajati na sjeceru skoro do maja.

“Nekada su dolazili ‘bujeri’ da me slušaju, a danas me se niko i ne seća. Eto, obećali su i šporet da mi poklone, ali su izgleda zaboravili”.

Važila je za vanserijsku ljepoticu raskošnog glasa. Pjevala je uglednim osobama bivše Juge a među njima i Titu.

“Pevala sam Titu i Žarku, Titovom sinu. Napravio je skandal. Došla policija i pokupila ga- govorila je Nafija i dodala da ju je muzikom pratio bezbroj puta Ismet Alajbegović Šerbo. A on nije svirao bilo kome.

Tokom dugogodišnje karijere stekla je prijateljstva sa mnogim poltičarima a među njima i sa nekadašnjim predsednikom Crne Gore Blažom Jovanovićem.

“Dok je majka bila živa, stizali su nam paketi i od Blaža Jovanovića”, govorila je sa sjetom Nafija, nekadašnja zvijezda koju su zvali Kraljica. Život je nije mazio pa su joj u ratu poginula oba brata.

“Još dva brata su mi umrla od ranjavanja, a sada treba na izbore da idem bosa. Vala, bosa neću ići”,pričala je dostojanstveno i uz osmijeh kao i što je za života bila. Put ka muzici bio joj je iznenadan a počeo je u Sarajevu kada je srela čuvenu pjevačicu Divnu Kostić.

“Ona me je povukla da pevam. Punih 30 godina sam pevala i živela po hotelima. Nema grada u bivšoj Jugi u kom nisam nastupala. Pevala sam i u Trstu, onu staru ‘Sejdefu majka buđaše’. Kakvo je to bilo vreme, kakvi ljudi. Ovo je danas sve je… Kakva muzika, takva i država”, rekla je Nafija.

Gdje je publika bila najbolja jer pjevala je u skoro svakom velikom gradu svojevremeno je rekla:

“Vojvođani su super, samo đe nema Crnogoraca i Hercegovaca da se potuku”, nastavila je kraljica melosa, sećajući se ljudi od Berana, preko Sarajeva, Pule, Prilepa, Beograda, Višegrada, sa kojima se družila decenijama.

Zrađivala je mnogo ali kako je sama govorila nije umela da

“Bilo je para, ali ih nisam čuvala”, a onda se prisetila kako su je neki fini momci zamolili da im otpjeva “Ah meraka u večeri rane”. Posle , dok se vraćala kući, suze su joj tekle, jer ju je nostalgija za prošlošču stigla… Latifa Kujović Nafija umrla je 2015. u Beranama a sahranjena je na muslimanskom groblju na Jasikovcu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.