25/09/2022

Sve vijesti na jednom mjestu

POTOPITE OVU NAMIRNICU U VODU I ZALIJTE ORHIDEJU – CVJETAT ĆE DUGO I OBILNO: Jeftin trik za prirodno đubrivo

2 min read

Orhideja je biljka koja simbolizuje ljubav, a u dom donosi posebnu ljepotu. Njeni cvjetovi su upečatljivi u raznim bojama, a svako ko ima orhideju zna koliko ova čarobna biljka oplemeni životni prostor.

Orhideja nije komplikovana za gajenje, ali je važno da sve radite striktno po pravilima – od izbora saksije koja mora biti provuidna, pa sve do presađivanja i zalivanja. Posebno izazovna može da bude prihrana biljke i treba biti obazriv sa đubrivima koje kupujete za cvijeće.

Kako biste izbjegli negativne posledice i smanjili hemikalije, možete napraviti prirodnu prihranu za orhideju od samo jedna namirnice – pirinča. Tri šake pirinča potopite u 1 litar vode. Promiješajte i ostavite da odstoji nekoliko sati, a zatim procijedite, piše Lepa i Srećna.

Pirinčana voda je puna hranljivih satojaka, vitamina i minerala, pa će pozitivno uticati na razvoj biljke i podstaći je da cveta obilno i dugo. Možete koristiti i vodu u kojoj se kuvao pirinač, ali je nikako ne solite.

Postupak zalivanja podrazumijeva da orhideju stavite u veći tanjir ili posudu, a onda postepenoi zalivate. U dnu posude će se skupljati tečnost, pa u njoj držite orhideju oko 10-ak minuta da se zemlja natopi. Pazite da tokom zalivanja ne ukvasite liske. Uklonite saksiju iz posude, neka se procijedi voda iz nje, a onda stavite ispod saksije suhu posudu. Pošto ćete za jednu orghideju istrošiti samo oko 300 ml vode, ostatak možete sipati u posudu za led i zamrznuti. Dobijene kockice leda od pirinčan evode, kasnije možete po jednu stavljati na zemljište i orhideji obezbijediti novu prihranu.

Prihrana orhideje sa pirinčanom vodom preporučuje se jednom na svake dvije nedjelje.

  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.