Svet

AKO VAŠ ZET ILI SNAHA ŽIVI S VAMA, OVO MORATE ZNATI: Donosimo 9 zlatnih pravila za svaku svekrvu

Danas se mladi bračni parovi, u mjeri u kojoj se žele osamostaliti, vraćaju i u dom roditelja jednog od njih.

U svakom slučaju, ako zet ili snaha dođu živjeti s vama, najbolje bi bilo da usvojite neke od ovih savjeta za mir u kući, piše Steele.

  1. Rasporedite odgovornosti

Vaša djeca nisu došla u goste da im vi služite i udvarate se. Odmah im na početku jasno dajte do znanja da ćete dijeliti troškove, ali i kućanske obveze. Svekrva ne može i ne treba sve sama, dok snaha u tome uživa (ili obrnuto). To se odnosi i na zeta. Neka se zna što je čiji zadatak. Ne skrivaj svuda leđa i ne glumi majku koja gine za oženjene i udane sinove i kćeri da poslije ne izgubiš glavu. Uskoči kad treba.

  1. Ne miješaj se u odgoj svojih unuka

Vi ste odgojili svoju djecu, a i oni će svoju. Neka vas povrijedi neki njihov postupak prema unucima, ali šutite. Roditelji odlučuju hoće li njihova djeca odmah nakon škole gledati televiziju, jesti slatkiše ili raditi zadaću. Nije na vama da se miješate i kritizirate ih rečenicom “U moje vrijeme to se tako nije moglo”. Ne pocinji pricu kako si ih odgojio jer nikoga nije briga. Naći ćete vremena razgovarati sa svojim unucima i ugoditi im kako mislite da treba.

  1. Pomozite samo kada traže

Vaša djeca imaju svoj prostor u kojem žive i u njemu će se ponašati kako žele. Što se tebe tiče ako im je suđe neoprano, kreveti nepospremljeni, a odjeća razbacana? To je njihova slika. Ne žurite mahnito da sve dogovorite i da im svima izađete u susret cakum-pakum. Ako vas ponekad zamole da pomognete, učinite to. Ali – samo ako traže!

  1. Nema prigovaranja

Ako vam se čini da vaš zet ili snaha griješe u raznim stvarima, postoje lijepi i kulturni načini da ih posavjetujete bez svađa i napetosti. Učinite to nenametljivo, kulturno, bez inzistiranja. Pogotovo nemojte prigovarati za svaku sitnicu koja nije po vašim standardima. Takvo ponašanje dovodi do svađa, šutnje, a to nikome ne treba.

  1. Ne pretjerujte

Trebam li reći da je užasno ako otvorite njihove ormare, ladice i ormare u njihovoj odsutnosti da vidite što je unutra? To je zadiranje u privatnost. Djelovat ćete neodgojeni. Ne gurajte nos gdje mu nije mjesto, a ne dopustite ni vama da to rade.

  1. Ostavite ih na miru

Nemaš zeta i snahu koji žive s tobom pa da se stalno družiš. Vjerojatno ih je nužda natjerala jer nemaju svoj stan. Ali zato ima trenutaka kada ćete zajedno popiti kavu, pojesti kolač, ručati i sjediti. Ali nemojte im nasjedati kad god želite, nema ništa gore od toga. I nije nimalo čudno ako se netko od njih osami, ode čitati ili samo sjedi i šuti. Poštujte njihovu želju za samoćom i tražite je sami.

  1. Ne ogovaraj

Koliko god vas jedan od njih živcirao, zaista je ružno o tome razgovarati s prijateljima i susjedima. Ne govori nikome o njihovom privatnom životu, oni su tvoji najbliži. Što se u kući dogodi, tu neka i ostane.

  1. Poštujte različitost

Ne namećite svoj ukus u bilo čemu, od hrane do uređenja doma. I zet i snaha lako vide kako ti pripremaš jelo, a kako ga oni pripremaju. Možda oni vole jesti pladanj dok gledaju TV, dok vi, po bontonu, volite sjediti za stolom. Neka svatko radi kako hoće, nemoj pridikati i pusti ih na miru.

  1. Razgovor kuću gradi

Ponekad u zajedničkom životu počnu problemi koje je teško izbjeći. Nemojte ih gurati pod tepih i gutati svoje nezadovoljstvo. Najbolje je odmah raščistiti situaciju smirenim razgovorom, bez svađe. Ne padajte u vatru, nego je presijecite na vrijeme kako ne biste pukli i trajno pokvarili odnose, prenosi Krstarica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *