Svet

GDJE I KAKO BOLI KAD GUŠTERAČA NE RADI: Što uzrokuje tegobe i kako otkriti upalu i rak

Bolesti gušterače teško se otkrivaju jer je ovaj organ nedostupan. Liječnici prije svega primjenjuju fizikalni pregled, ali on ne daje pouzdanu sliku upravo zbog položaja ovog organa.

Za dijagnosticiranje mogućih poremećaja važna je i analiza krvne slike, ali njezini nalazi mogu biti i zavarljivi. Koje bolesti napadaju gušteraču, kako boli i koji su drugi simptomi? Čitati!

Akutna upala gušterače

Akutna upala gušterače je iznenadni napad karakteriziran oštrom boli u gornjem dijelu želuca. Vrlo je jak i traje nekoliko dana. Drugi simptomi akutnog pankreatitisa uključuju mučninu, povraćanje, proljev, nadutost i visoku temperaturu.

Među najčešćim uzrocima akutne upale gušterače su žučni kamenci, kronična konzumacija alkohola i povišena razina masnoća u krvi. Razlozi mogu biti nasljedni, a osim nekih ozljeda i infekcija, gušterača može biti oštećena i zbog poremećaja elektrolita i hormona.

Kronična upala gušterače

Ova bolest je progresivna, a njezino napredovanje uništava gušteraču. Češći je u muškaraca nego u žena, a najčešće se javlja između 30. i 40. godine života.

Simptomi su vrlo slični onima kod akutnog pankreatitisa, najčešće tegobe su bol u gornjem dijelu trbuha i proljev. Kako bolest napreduje, bolesnici gube na težini i postaju pothranjeni. U uznapredovalom stadiju pacijent može razviti i dijabetes melitus.

Najčešći uzrok je redovita konzumacija alkohola. Mogući su i nasljedni poremećaji, kao i cistična fibroza. Kod značajnog broja pacijenata točan uzrok se nikada ne utvrdi.

Nasljedni pankreatitis

Stalni napadaji akutne upale gušterače, koji se javljaju rano – prije 30. godine života, najčešće su posljedica nasljednih abnormalnosti gušterače ili drugih probavnih organa. Ovi bolesnici često obolijevaju od kroničnog pankreatitisa, a posljedično nastaje cistična fibroza.

Simptomi su kronična bol, proljev, pothranjenost, a bolesnici boluju i od dijabetesa.

Rak gušterače

Rak gušterače često se naziva “tihim ubojicom”, jer u početku ne uzrokuje nikakve probleme. Prvo što se obično primijeti je žutilo kože, a zatim nema drugih simptoma. Zato je rano otkrivanje iznimka, a ne pravilo.

Bolovi u gušterači se osjećaju “ispod rebara”, u sredini ili malo više s lijeve strane. U početku je blaga i pogoršava se nakon jela i pića. Može biti oštra, ali i promjenjivog intenziteta i trajati nekoliko dana.

Obično se bol pojačava kada bolesnik leži na leđima, pa se osjeća bolje kada sjedi, blago nagnut prema naprijed.

Često se ta bol širi prema leđima, oštra je i ne mijenja se tijekom kretanja. Ako je uzrok boli u gušterači kamenac, tada se osjeća kao probadanje. Ako je posljedica konzumiranja alkohola, bol je manje oštra i teže ju je lokalizirati.

Liječnici upozoravaju da se bolovi u trbuhu ne smiju pripisivati ​​upali gušterače bez ozbiljne dijagnoze jer su moguće i brojne druge dijagnoze.

Tekst: Lijepa&Sretna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *