Astro

TUMOR MOZGA: 7 simptoma koje je vrlo važno prepoznati na vrijeme

Tumori mozga dolaze u različitim oblicima i veličinama, kao i njihovi simptomi. Kad je riječ o simptomima, ključno je gdje se u mozgu tumor nalazi. Na primjer, ako se tumor nalazi blizu središta vida, vjerojatno će osoba imati problema s vidom.

Kad uzmemo u obzir da svaka stanica u mozgu može postati tumor i da sve informacije, iz svakog dijela tijela, putuju unutra i iz njega, jasno vam je da “popis potencijalnih simptoma tumora može biti beskrajan “, rekao je dr. med Theodore Schwartz, neurokirurg, za Woman’s Health.
Napadi

Bez obzira na vrstu tumora, napadaji su obično prvi znak da on postoji. “Tumor uzrokuje iritaciju moždanih stanica, a zbog toga se neuroni mogu ponašati netipično, odnosno uzrokovati neuobičajene pokrete”, objašnjava dr. sc. med Schwarz. Kao i tumori, napadaji se javljaju u mnogim oblicima. Možete osjetiti bilo što, od grča cijelog tijela do trzanja u jednom zglobu ili dijelu lica.
Nespretnost

tAko se često spotičete ili mučite se s ravnotežom, to možda nije samo nespretnost. Obratite pozornost na probleme s govorom (jezično vrijeđanje, itd.), gutanjem ili kontrolom izraza lica.
Obamrlost

Gubitak osjeta u jednom od udova ili dijelu lica također može biti simptom razvoja tumora. Osobito u slučajevima kada je tumor formiran negdje u blizini ili na samom moždanom deblu, simptomi će utjecati na ravnotežu i obamrlost. Razlog tome je činjenica da se tu spaja mozak s leđnom moždinom.
Promjene u pamćenju ili razmišljanju

Iako tumor može drastično promijeniti ponašanje i način razmišljanja čovjeka, ekstremni slučajevi kakve ste navikli gledati u filmovima u stvarnosti su rijetki. Ono što se u praksi češće događa su problemi s pamćenjem, koncentracijom i osjećajem zbunjenosti.
Mučnina

Stalna mučnina, koja dugo traje i ne jenjava, može biti znak tumora na mozgu, pogotovo ako za to ne možete pronaći drugo logično objašnjenje.
Problemi s vidom

Zamagljen vid, “dvostruki vid” i gubitak vida (privremeni ili trajni) mogu biti povezani s tumorom. Osim toga, možete vidjeti razne oblike koji “lebde u oku” i ometaju vid.

Glavobolje

Unatoč ljudskom porivu da česte glavobolje automatski povezuju s teškom bolešću poput tumora, to često nije slučaj. Glavobolja se može javiti kod većih tumora mozga i to tek u kasnijem stadiju njegovog razvoja, objašnjava dr. sc. med Schwarz.

izvor: zdravo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *