Zabava

RECEPT ZA DOMAĆU BUNDEVU KOJA NIKADA NE RAZOČARA: Bogat nadjev umotan u neodoljivo slatko tijesto!

Domaća makovnjača klasik je koji nikad ne razočara. Ukusan bogat nadjev u slatkom tijestu, kao podsjetnik na najbolje bakine specijalitete, napravite po super receptu!

Komponente:

Tijesto:

1/2 kg brašna
2 žumanjka
Kockica kvasca
50 g šećera
Kora pola limuna
Mlijeko

Punjenje:

250 g maka
60 g šećera
Žlica meda
40 g grožđica
Žlica ruma
250 ml mlijeka

priprema:

U brašnu napraviti udubljenje, staviti izmrvljeni kvasac, preliti sa par žlica toplog mlijeka i malo šećera. Zamijesite, pa čim se počne dizati dodajte otopljeni maslac, žumanjke, sol i koricu. Zamijesiti uz dodavanje toplog mlijeka da dobijete srednje čvrsto tijesto. Ostavite 10 minuta. Podijeliti na pola i razvaljati na prst debljine.

Za nadjev pomiješajte sve sastojke i malo zagrijte. Ohladite i rasporedite tijesto. Preklopiti, premazati žumanjkom i ostaviti da se još kratko diže. Pecite 30 minuta na 200 °C. Tijesto za savijače potrebno je pokriti vlažnom kuhinjskom krpom dok se diže, kako se gornja strana ne bi osušila pod utjecajem toplog zraka. Jaja za tučeno tijesto trebaju biti svježa jer njihova kvaliteta utječe na kvalitetu kolača. Za kraća tijesta potrebna su veća jaja radi gustoće. Za kratka tijesta, koja su uobičajena za male suhe kolače (kiflice, roščiće i sl.), najbolje je koristiti svježi maslac jer bolje rahli tijesto od ostalih masnoća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *